Ekobygg & Byggnadsvård

Referensobjekt


Hultagård - Inredning av 1600-talsgård

På anrika Hultagård i Vejbystrand fick vi det fina förtroendet att inreda den vackra 1600-talsgården; alltifrån skjutbara spegeldörrar, trapphus och fönsternischer till kök, övervåning och homejor. Huset isoleras med cellulosalösull från Ekoisolering och vasstaket är omlagt av erfarna taktäckarna på Timmer och Tak.


Ryggåsstugan Munka Folkhögskola - Restaurering

På uppdrag av Munka Folkhögskola restaurerar vi den gamla ryggåsstugan ifrån Gånarp så att den kan få fortsätta förmedla ett stycke 1700-talshistoria ännu några generationer in i Munka Ljungbys framtid. Vi timrar nya fotträn enligt gamla förlagan och byter rötangripet virke i liggtimmer och knutskallar. Allt med ek och tätvuxen furu från lokala sågverket


Järavallen - Ekoisolering & lokal-sågad takpanel

Mitt emellan Järavallens tallskogar och strandängar har vi påbörjat förvandlingen av ett litet tegelhus från sekelskiftet till en vinterbonad gäststuga. Takstolar förstärks och riktas, snedtak och takfot isoleras med celluolsa och träfiber från Ekoisolering och innertaket kläs med breda råspont från ett av våra lokala sågverk, målat med äggoljetempera. 


Linnés Råshult - Renovering av Linbasta

På kulturreservatet Linnés Råshult i Småland lade vi om det gamla linbastan, under regi av Timmer och Tak. Breda furubrädor från Nisses eget sågverk förankras med återbrukad klippspik och tjäras. Med rätt underhåll kommer det att hålla tätt i många årtionden framöver. 


Lervik - Ombyggnation från stall till fritidshus 

Ett stenkast från pittoreska småbåtshamnen i Lervik, mitt mellan Vejbystrand och Kattvik, har vi fått det fina förtroendet att göra stallbyggnaden från 1860 beboelig. Gavelspetsar kläd med slamfärgsmålad träpanel i fallande bredder, taket ska återfå sin forna stråtaksbeläggning, båda våningar ska förses med kilsågade grangolv och planlösningen genomsyras av platsbyggda finsnickerier i form av klädförvaring, vinkällare, handgjorda fönster och dörrar, allt med naturliga material som gifter sig väl med de gamla byggnaderna och tryggar en hälsosam boendemiljö.


Bjäre - Totalrenovering av gästhus och ekologiskt badrum

Två små tegelhus från sekelskiftet, med tegel från Höganäs anrika bruk. På uppdrag av ägare med stor kärlek till byggnadsvård och naturmaterial ger vi dessa små pärlor nytt liv. Kalkputs och tegelgolv av Mattiassons kakelugnsmakeri, ekologiskt badrum med tadelakt och kalksten, massivt algolv från Munka Ljungby Såg & Hyvleri, platsbyggt kök och handgjord inredning, alltifrån klädförvaring, sängar och skrivbord, till handgjorda fönster och dörrar. 


Åsbacka - Totalrenovering av ekonomibyggnad

På härliga Åsbacka mitt i Hallandsåsens skogar gav vi en ny framtid åt en av kursgårdens alla pittoreska små byggnader. Nytt tak, mössa av träfiberisolering och renovering av bastu och badrum med PVC-fria våtrumsmattor.


Magnarp - Renovering av Gästhus i ekologiska material

I anrika byn Magnarp nära havet byggde vi om ett litet förråd till övernattningsrum med fokus på giftfritt och naturligt. Husgrund och golvbjälklag isolerades med granulerad vulkansten perlit (diffusionsöppen och kapillärbrytande), träfiber i tak och väggar. Träpanel målad med äggoljetempera med naturliga färgpigment.


Höganäs - Renovering och isolering av ovanvåning

Inredning av övervåning i strandnära tegelhus, Höganäs. Ekoisolering i tak och väggar, linoljemålade träpaneler, platsbyggda förvaringar och handgjorda innerdörrar i samarbete med Málens snickeri.