top of page
IMG_9170.jpeg
87DE05C2-274C-4576-B305-14D66490F776.JPG
IMG_0130.jpeg

Byggnadsvård & Ekobygg

Välkommen till SnickarFranck – Där tradition möter framtid!

På SnickarFranck arbetar vi med att blåsa nytt liv i gamla byggnader och skapa hållbara, vackra utrymmen med en känsla av historia. Vi utför allt som har med byggnadssnickeri att göra – oavsett om det handlar om att försiktigt renovera ett charmigt torp, bygga till en del på ditt nuvarande hem, skapa en inbjudande utemiljö, eller designa unika inredningsdetaljer.

Gamla hus och gröna val

Vår specialitet är att ta hand om äldre hus med en varsam hand, och att använda miljövänliga, giftfria material i alla våra projekt. Vi tror på att bevara det gamla samtidigt som vi omfamnar nya, hållbara byggmetoder.

Expertis som syns i varje spik och planka

Vårt team består av snickare som inte bara är hantverkare, utan också brinner för ekobygg och byggnadsvård. När projektet kräver det, samarbetar vi med handplockade specialister inom olika hantverk. Detta gör att vi kan erbjuda helhetslösningar för renoveringar som kräver det lilla extra – där varje detalj räknas och varje stycke trä berättar en historia.

Ditt projekt i centrum

Oavsett om du drömmer om att återställa ett historiskt hem till sin forna glans, eller skapa något nytt med en känsla av det traditionella, är SnickarFranck här för att hjälpa dig. Vi kombinerar hantverksskicklighet med en djup respekt för både miljön och det förflutna för att skapa något som inte bara är vackert och funktionellt, men också hållbart för framtiden.

Ekologiska, sunda och miljövänliga byggmaterial

När det gäller att skapa ditt drömhem, varför inte välja alternativ som är både snälla mot planeten och din häälsa? Hos oss är ekologiska byggmetoder och material inte bara ett val, det är vår passion. Vi specialiserar oss på att återuppliva gamla torp och gårdar med metoder som respekterar deras ursprungliga karaktär, samtidigt som vi ser fantastiska möjligheter i att använda dessa hållbara metoder även i moderna byggprojekt.

Ett hem som andas hälsa och hållbarhet

Bygg ett hem som inte bara ser bra ut, utan också känns bra. Våra ekologiska byggalternativ minskar klimatavtrycket och skapar ett hälsosammare inomhusklimat. Tänk dig ett hem som andas, med ytskikt som är fria från skadliga ämnen. Det är inte bara bättre för miljön, utan också för din och din familjs hälsa.

Material som gör skillnad

Vi väljer noggrant material som hampa, cellulosa, lin och träfiber istället för konventionell mineralull. Vulkansten och återvunnet glas ersätter cellplast, medan fossilfria färger av linolja eller mineraler tar plats istället för plastbaserade alternativ. Och för en hållbar utomhusmiljö, använder vi kiselbehandlad furu eller ek istället för tryckimpregnerat trä.

Konsultation
C5E66840-6456-42BC-8489-45A6DE0B40F3.JPG
IMG_0044.jpeg

Byggkonsultation 

Letar du efter det perfekta sättet att balansera miljövänlighet, kunskap och budget i ditt byggprojekt? Våra konsultationer kan komma till stor nytta. Att navigera i djungeln av material och metoder för att renovera äldre hus på rätt sätt samt att minimera miljöpåverkan kan vara en utmaning.

Speciellt när det gäller renovering av äldre hus, är vår expertis ovärderlig. Vi har den helhetskunskap som krävs för att förstå hur fukt rör sig i just ditt hus och hur olika material bäst kombineras. Att göra rätt från början sparar inte bara pengar, utan också tid och huvudbry.

Undvik dyra misstag och låt oss hjälpa dig att göra ditt projekt hållbart, ekonomiskt och framgångsrikt. Kontakta oss idag för att boka en av våra efterfrågade konsultationer.

Vi utför byggkonsultationer på plats i hela Skåne (samt Halland upp till Halmstad) och dessutom distanskonsultationer i övriga landet.

Byggnadsantikvarisk rådgivning

Har du ett äldre hus och behöver råd om hur du ska renovera det med känsla för dess historia? Vår utbildade byggnadsantikvarie är här för att hjälpa dig! Vi erbjuder rådgivning som hjälper dig att bevara husets kulturhistoriska värde, särskilt om det är kulturmärkt. Kontakta oss för att lära dig hur du kan restaurera ditt hem med respekt för dess unika historia.

Skärmavbild 2021-03-24 kl. 19.56.35.png

Ritningar till bygglov

SnickarFranck erbjuder en helhetslösning där vi kan ta fram kompletta ritningar för bygglov till ett fast pris. Ska vi göra bygglovsritningar till dig måste du vara säker på hur du vill ha det. Behöver du först hjälp med själva planlösningen eller utformningen av huset så hjälper vi gärna till med även det.

 

Vid behov av konstruktionsritningar anlitar vi en extern konstruktör som är särskilt kunnig inom byggnadsvård och ekologiska byggmaterial. Behövs mer komplexa ritningar i samband med nybyggnation och omfattande renovering samarbetar vi med flera arkitekter med fokus på både äldre hus och ekobygg.

Ritningar Bygglov
3BC13E60-EEA1-49F8-9B45-663F6A2190D9.JPG

Hjälp med Planlösning & Utformning

För att ta fram bra ritningar till ditt blivande hus är det många beslut som ska fattas. Först och främst måste man börja med att göra en god planlösning och eventuelllt lösa själva utformingen av huset.

  

Önskar du vår hjälp med att utforma huset börjar vi eventuellt med en inmätning av ert befintliga hus (om ett sådant finns) samt en dialog om era önskemål. Därefter ritar vi en planlösning som ni även kan se i 3D. På detta sätt är det lättare för er att se hur ert drömhus kommer att fungera i verkligheten.

Inreda vind

Inred din råvind till ett nytt trivsamt boende

På SnickarFranck har vi utvecklat en särskild expertis i att omvandla råvindar till trivsamma utrymmen. Med vår erfarenhet från en mängd olika projekt i både äldre och nyare hus, har vi god vana av att skapa skräddarsydda lösningar som matchar varje husägares unika förutsättningar och drömmar.

Vi förstår att varje hus och varje projekt är unikt. Därför anpassar vi noggrant vårt val av material och design för att passa just dina behov och önskemål. Vår dedikation till ekologiska material innebär att vi kan erbjuda hållbara lösningar som är nästan lika prisvärda som traditionella isoleringsmaterial. Oftast använder vi cellulosa eller träfiber för isolering, vilket inte bara är miljövänligt utan också energieffektivt.

När det kommer till ytterbeklädnaden arbetar vi tillsammans med dig för att hitta en design som inte bara kompletterar ditt hus utan också passar din budget. Låt oss hjälpa dig att förvandla din råvind till ett vackert och funktionellt utrymme där du kan trivas och skapa goda minnen.

Fasadrenovering

Ge ditt hus ett nytt ansikte - renovera fasaden

Sedan 60-70-talet har många äldre hus renoverats sönder. Både på insidan men tyvärr ofta även på utsidan. Charmiga snickeridetaljer och ursprunglig träpanel har bytts ut mot vad man då ansåg vara mer hållbara material så som eternit och mexitegel. Husen förlorade sin charm och sitt vackra estetiska utseende.

 

Det man nu inser är dessutom att "underhållsfria" material betyder engångvaror. Är den förbrukad kasseras den. Lika så har många moderna olje- och plastfärger förstört fina träpaneler. Ju fler lager färg man målar med desto tätare blir skiktet. Fukten kan inte längre vandra ut och träet under ruttnar. 

Vi älskar gamla fina trähus och hjälper er gärna att återställa både ett estetiskt vackert utseende men också skapa ett ytskikt som går att underhålla. Mycket längre än vad "underhållsfria" produkter lämnar garanti på. Vi målar enbart med linoljefärg, slamfärger (t.ex. falu rödfärg) eller andra färger som gör både ditt hus och miljön glada.

Isolera grunder

Isolera grunden - viktigt att göra rätt

Kalla golv är vanligt i äldre hus. Oftast är grunden dåligt isolerad eller inte alls, och det med all rätta. I vår iver att få behagligare inomhusklimat och minska energikostnaden har många vindar och grunder isolerats. Problemet med detta är att det då blidas områden i våra hus där kall luft möter varm luft och bildar kondens. Tidigare var både vindar och grunder varmare och kunde därför hantera mer fukt.

 

När golv isoleras utan kunskap finns risken att det bildas mögel och svamp under huset. Att enbart ventilera grunden löser ofta inte problemet utan kan till och med förvärra det. Torpargrunder eller modernare krypgrunder är en riskkonstruktion och bör hållas under uppsikt och isoleras med god kunskap.

Många frågar oss hur de ska isolera sin grund för att undvika problem. Vi kan tyvärr inte ge en standardlösning utan varje hus är unikt. Hur nära marken ligger huset, hur fuktig är den omgivande marken, vilka material har använts och vilket material vill man använda?

 

Vi har gjort många olika lösningar där det ofta handlar om någon form av trossbotten eller isolering direkt mot marken. Båda lösningarna har sina för- och nackdelar. Till isolering använder vi hampa, träfiber, perlite, cellglas eller skumglas. Vi tittar på en lösning som passar dig och ditt hus bäst tillsammans med en konstruktör så att vi är helt säkra på att undvika framtida problem. Grunder är inget man bör chansa med.

Massiva trägolv